Volg Arpia op Google plus
Volg Arpia op Facebook
Nieuw permanent werk van Sylvie Janssens langs de trambaan in Sint-Lievens-Esse.
een inspiratiedag met kunstenaars, (inter)nationale experts en lokale actoren rond de mogelijkheden van kunst in het veranderende landschap van Vlaanderen
Locaties artistieke interventies en uitgestippelde wandeling
Download de kaart (PDF).
Alle Arpia info in PDF.
Een symbolisch pad door een miniatuurbos, alsof je de mogelijkheid krijgt om een denkbeeldige wandeling te maken in een werkelijk landschap.
Griet Dobbels presenteert tijdens ARPIA 2012 haar voorstel "The map is not the territory", een ingreep in het landschap waardoor het landschap op zich op termijn een kaart wordt.
Johan Opstaele toont op ARPIA 2012 kunstenfestival zijn videoinstallatie `Innerlijke bewegingen van een landschap`, die o.a. bestaat uit een selectie uit de 160 uren beelden die hij van op zijn woonschip ‘MS Dover’ filmde van het hem omringende water.
De geluidskunstenaars van Aifoon onderzoeken op een actieve manier de stilte. Aifoon staat zowel voor persoonlijke (`I`), als voor emotionele beleving (`ai`), maar bovenal voor de liefde voor geluid (`foon`).
In het kader van het Sideways festival ontsluit Andrew Stuck op zijn Talking Walking website meer dan 50 interviews met kunstenaars, muzikanten, performers, schrijvers, activisten en professionelen voor wie wandelen een onmisbaar onderdeel van hun activiteit vormt.
Performance, Field & Online Broadcasting
A Belgian Transect
Fotografie & Video
My Road
Trolje
Workshop & Performance
Soundstorming
Installatieve fotografie/ Sculptuur/ Performance
Primary Stages
Walking Library
Durational performance
Performance / Sideways hub & mobiel kantoor
DonkeyXote - Ephemeral Footprints
Performance en tekenkunst
Pathscape
Interdisciplinaire interventie
A Process of Compression
Performance & workshop
Peace Pilgrimage
Agnes Meyer-Brandis coördineerde op 20 november 2010 een meterorietinslag in Herzele!
Bob Verschueren verweefde takken met een oude landbouwkar die hij recupereerde op het terrein.
Christell Fillod bouwt de steenbakkerij om tot een `camera obscura` en brengt een ode aan het omliggende landschap.
Op verschillende plekken in het landschap bouwt Gilles Bruni, met natuurlijke materialen, rustplekken en schuilhoeken voor zowel mens als dier.
Kari Joller creëert een rituele weg en speelt met binnen- en buitenruimte.
Op 11 september 2010 werd een opmerkelijke ontdekking gedaan naast de oude steenbakkerij in Sint-Lievens-Esse, Herzele...
Marie-Hélène Elleboudt brengt een dode boom opnieuw tot leven.
Masashi Eshigo wil, via een even ambitieuze als eenvoudige installatie, een trage (wandel)weg opnieuw openstellen. Dit `work in progres`komt tot stand in sterke interactie met omgeving en bewoners.
Rhodri Davies, ook professionele componist en harpspeler, bouwt voor Arpia een windharp.
Met het werk `Just one Fall` gunt Els van Riel (B) ons, in de vorm van een 16mm filminstallatie, een even luchtige als geconcentreerde blik op een alledaags natuurverschijnsel.
Jan Detavenier toont zijn projectvoorstel voor de open call 2011. Hij wil de schoorsteen van de steenbakkerij ombouwen in een soort van periscoop waardoor een wijdser panorama van het omliggende landschap ontstaat. De windrichting bepaalt telkens het zicht...
Via kinetische experimenten brengt Jesse Cremers statische dingen in beweging en gebruikt hij natuurlijke energie om wonderlijke sculpturen te creëren.
In zijn projectvoorstel voor de open call 2011 plaatst Sebastian verschillende objecten in de ruimte die op een subtiele manier verwijzen naar de ecologische problematiek.
De vondst van mysterieuze stenen in Frankrijk was het startpunt van een lopend onderzoek naar de oorsprong ervan. Zijn vermoeden is dat ze op een niet-conventionele manier stille getuigen zijn van prehistorisch leven.
Op een bepaald tijdstip van een mooie voorjaarsdag wordt de schaduw van een - voor het omringende landschap kenmerkende - boom of ander object vastgelegd en het gras van dit afgebakende stuk land wordt vervangen door bloeiende planten.
Mima wil een wichelroedeloper uitnodigen om op basis daarvan een kaart uit te tekenen waarop dit onzichtbaar deel van het landschap (met stralingen en energiën) geprojecteerd wordt. Haar vraag is of dit de ervaring van de omgeving kan veranderen
Omdat energiebronnen uitgeput raken, staat Sylvie stil bij de energie die we van de aarde zelf kunnen ontvangen. Ze werkte voor Arpia al diverse `oplaadpunten` uit met piramides en spiralen. Het oplaadpunt staan symbool voor verinnerlijking, verbinding en kracht.
Sinds 2005 maakt deze dokter in de Toegepaste Mimetica een onderzoek naar een door hem ontdekte stam in het dierenrijk, namelijk de parapluspin. Een variant daarvan is de stronkse parapluspin.